DE | EN | IT

Grad Rab

Grad Rab


Posebnost otoka je srednjovjekovni grad Rab star preko 2000 godina sa dobro očuvanim gradskim zidinama. Gradom dominiraju četiri zvonika koji postaju jedan simbol otoka. Na dva zvonika možete se popeti i uživati u predivnom pogledu. Na ulazu u Stari Grad dočekat će vas Trg Sv. Kristofora (zaštitnik otoka) na kojem se nalazi fontana s dvjema skulpturama: Kalifront i pastirica Draga (legenda o nesretnoj ljubavi). Grad karakteriziraju tri uzdužne ulice (Gornja, Srednja i Donja) koje su međusobno povezane s više manjih uličica. Razgledavanje Raba nalik je šetnji kroz minula stoljeća koja su ostavila svoje tragove u mnogim palačama, crkvama, grbovima… Uz same gradske zidine nalazi se park Komrčar, ispod kojeg je predivno šetalište u kojem možete provesti ugodne sate u sjeni borova i mirisu mora.


Kultura


Doživjet ćete ugodne trenutke na brojnim glazbenim i scenskim priredbama na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Zanimljivi su mnogi galerijski prostori i ulične izložbe. Posebna atrakcija na Rabu su viteški turniri samostreličara (09. 05., 30. 05., 27. 07., 15. 08.) i Rapska Fjera. Za vrijeme te manifestacije Stari Grad se pretvara u srednjovjekovni grad. Tristotinjak kostimiranih Rabljana, članova raznih udruga pokušava starim zanatima dočarati gostima kako se nekad na otoku radilo, jelo i zabavljalo. Program traje 3 dana. (25., 26. i 27. 07.) i odvija se u večernjim satima.


Gastronomija


Užitku boravka na otoku Rabu pridonosi i mediteranska zdrava kuhinja iz koje uz svježu ribu, školjke, škampe… izdvajamo i poznatu rapsku tortu što se i danas pripravlja po receptu starom osam stoljeća te je gostima najdraži desert, ali i jedan od najzanimljivijih otočkih suvenira.